YARGITAY'DAN SERT TÜRBAN ÇIKIŞI

Gönderen SABİH SAMUR | 10:28 ÖS | , , | 0 yorum »



Yargıtay Başkanvekili Osman Şirin'den
türban düzenlemeleriyle ilgili sert eleştiri:
"Yasama yetkisi laiklik ilkesine dokunmaya imkan vermez."
Yargıtay Başkanvekili Osman Şirin, Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun 28 Eylül 2007'de yayımladığı bildiriyi anımsatarak, "Başkanlar Kurulu, cumhuriyetin temel ilkelerinin zaafa uğratılmasının benimsenemeyeceğini, laiklik ilkesinin doğrudan veya dolaylı yeni düzenlemelerle zayıflatılmasının kesinlikle kabul edilmez olduğunu belirtmiştir" dedi.
Şirin, yaş haddinden emekliye ayrılan 2 Yargıtay üyesinin veda töreninde yaptığı konuşmada, emekli olan 2 arkadaşıyla İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde 1960 yılında birlikte okuduklarını söyledi. Arkadaşlarına seslenen Şirin, "İstanbul Hukuk Fakültesi'nin içinde ne örtünme ihtiyacını duyan bir kızımız vardı, ne de kapıda 'örtünmeliyim', 'dini inancımın gereği budur' diye eyleme giden bir kişi vardı. Hiçbirisi mevcut değildi" dedi. Türkiye'de bir dönemler 3 üniversite olduğunu ve hiçbirinde bir sorun yaşanmadığını belirten Yalçınkaya, "Ne oldu bizim üniversitelerimize?" diye sordu. Yalçınkaya, "Bugün kapılarında 'inancımın gereğidir' diye bar bar bağırılıyor ve 'inancı gereğidir' diye o bağırmalara kendi anlayışları doğrultusunda destek verenler, bugün Türkiye'nin gündemini sadece ve yalnız diğer gündemleri unutarak ya da gerilere öteleyerek, anayasa ve yasa değişikliklerini konu ediyorlar" dedi. Anayasa'nın özünü teşkil eden başlangıç bölümündeki kuvvetler ayrımının devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmediğini ifade eden Şirin, "Medeni bir iş bölümü ve işbirliği olduğu ve üstünlüğün ancak Anayasa ve kanunlarda bulunduğu hükmü bugün acaba ne durumda?" diye konuştu.
Anayasa değişikliği hazırlıkları evresinde Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun 28 Eylül 2007 tarihinde yayımladığı bildiriden bölümler okuyan Şirin, şunları kaydetti: "Başkanlar Kurulu, orada, Anayasa'nın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez hükümleri korunmuş gibi görünse bile, başka maddelerde yapılacak değişikliklerle cumhuriyetin temel ilkelerinin, zaafa uğratılmasının benimsenemeyeceğini, cumhuriyetin vazgeçilmez temel dayanağını oluşturan laiklik ilkesinin ve Yüksek Mahkeme kararlarıyla çerçevesi çizilmiş olan laiklik ilkesinin doğrudan veya dolaylı yeni düzenlemelerle zayıflatılmasının kesinlikle kabul edilmez olduğunu belirtmiştir. Bugün Yargıtay bu sözlerinin arkasındadır, hukuken arkasındadır, hukuki eylemlerle de arkasında olacaktır." Şirin'in bu sözleri, salonda uzun süre alkışlandı.
Osman Şirin, yasama, yürütme ve yargının kalp, beyin ve akciğer olarak düşünülebileceğini belirterek, "Bunların birbirine hasım olduğu düşünülebilir mi?" diye sordu. Anayasa'da uygar işbirliğinden bahsedildiğini ifade eden Şirin, "Sözler duyulmalı ve dinlenmelidir" dedi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, 17 Ocak'ta yayınladığı basın bildirisinde ''(Türban) serbestliği eğitim ve öğretim kurumlarını laik ve üniter yapıya aykırı bir faaliyet alanına dönüştürür'' uyarısında bulunmuştu. Yalçınkaya, "Cumhuriyet'in temel ilkelerini, 85 yıllık kazanımlarını yok saymak, özgürlüğü çağdaşlaşma yerine dini esaslar çerçevesinde ele alarak etnik gruplara, mezheplere, ırkçılara haklar vermek olarak görmenin ve tartışmanın ülkeye yarar getirmeyeceği halkı önce bilinçlendirmeye, ayrıştırmaya sonra da çatışmaya götüreceği açıktır" demişti.
Danıştay'ın tepkisi 18 Ocak'ta da Danıştay'dan türban yasağını kaldırma girişimlerine tepki gelmişti. Danıştay, ''Bu tür girişimler eğitim kurumlarıyla sınırlı kalmaz, toplumsal barışı zedeler'' açıklamasında bulunmuştu. Danıştay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, yeni düzenlemeler yapılırken Anayasa'nın temel ve değişmez ilkelerine ve yargı kararlarına uygun davranılmamasının, Cumhuriyet'in kazanımlarına aykırı olacağı belirtilmişti. Açıklamada, "Söz konusu girişimlerin eğitim kurumları ile sınırlı kalmayacağı ve sonuçta toplumsal barışı da zedeleyeceği kaygı ile izlenmektedir" denilmişti.
KAYNAK : Türk Time Ulusal Haber Portalı

0 yorum