2008'e bir iki gün kala

Gönderen SABİH SAMUR | 11:54 ÖÖ | , | 0 yorum »


2008’e bir iki gün kala…

Cuma,akşam vakti.Polislikten ayrılma Urfalı Eyüp Ağabeyin dükkanındayız.Sazı elinde günün yorgunluğunu, aradığı melodiyi bulmaya çalışarak atmaya çalışıyor.2007 herkes gibi onun için de pek iyi geçmemiş.Rızkını Romanya’da aramayı düşünüyor.Oysa hepimiz 2007’yi de nice umutlarla karşılamıştık.
2007 Aralık ayı bir çok firmanın ticaret sahnesinden ayrılışı ile noktalandı.Ocak-Mart 2008 döneminde resmi olarak rakamlar açıklandığında kapanan firmaların sayısı ile İhracat artışının nasıl kocaman bir balon olduğunu hep beraber göreceğiz.



Çek Yazılması ve Şeref ile Şerefsizlik arası çizgi
Ticaret erbabısındır,ihracat firman vardır,yurtdışına yüklediğin malların bedeli gelir ve yazmış olduğun çekleri güle oynaya ödersin.Bankalar sana çek karnesi vermek için her türlü şirinliği yaparlar.Ama gün gelir büyü bozulur.Beklediğin döviz bedeli zamanında gelmez ve bir anda o tarihli tüm çeklerin boşa düşer.Yani karşılığı yoktur.Rica edersin birkaç gün istersin çek yazdığın kişi veya firmalardan.Kimisi anlayışla karşılar kimisi ise doğru avukatına gider.
İşte o an radyoda “dönülmez akşamın ufkundayım” adlı şarkıyı dinlemenin vaktidir.
Ve ilk çekin yazılır.Peşinden banka müdürü arar ve tüm çeklerini iade etmenizi söyler.
Çekin yazıldığı duyulduğu an daha vadesi gelmemiş belki Şubat belki Mart ayındaki çekleriniz dahi yazdırılır.O sırada sen sudan çıkmış balık gibisindir.Neler olduğunu çözmeye çalışıyorsundur.
Ve düne kadar her türlü saygı ve sevgi gösterisinde bulunan çalıştığın kişi ve yanındaki personel ise artık sana bitik adam gözüyle bakmaktadır.Çünkü artık paran ve dolayısıyla gücün yoktur.
Bir gün gizli numara yazan bir telefon gelir,dayanamayıp açarsın.Karşında genelde Türkçesi bozuk olan arkadaşlardan biri sana “şerefsizlik” üzerine hayat dersi vermektedir.Çünkü adama verdiğin çekin karşılığı yoktur ve sen artık şerefsiz bir işadamısındır.Ve bunu sana deklare etmek için çek sahibi arkadaş siyah takım elbiseli üçüncü sınıf bir ağır abi gönderir.Bu ağır abi sende paralarının kalmayacağını ve her türlü alacaklarını bildirme nezaketinde bulunur.
İşin vardır siparişlerin vardır ama sistem kilitlenmiştir.Çünkü sen çeki yazılmış bir adamsın.
Neyse madem işadamlığına soyundun çıkış yolunu da bulacak olan sensin.Davanda haklıysan Allah yardımcın olacaktır.
2008 yılının çeki yazılan veya yazılmayan,borcu olan veya olmayan tüm güzel insanlara mutluluk,huzur,bol kazanç ve en önemlisi sağlık getirmesi dileklerimle.
Allah hepimize borçlarımızı ödemeyi ve lekesiz bir isimle yaşamayı nasip etsin.

Mutlu Yıllar

Sabih Samur

0 yorum