Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısına Devlet Bakanları Mehmet Şimşek ve Kürşad Tüzmen, Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da katıldı. Çek Kanunu Tasarısı’nın ele alındığı toplantıda, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Tevfik Bilgin, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ve Maliye Müsteşarı Hasan Basri Aktan da hazır bulundu.


150 bin TL’ye kadar ceza


Hazırlanan Çek Kanunu Tasarısı ile karşılıksız çek verenlerin 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması uygulamasının kalkması, bu kişilere 150 bin TL’ye kadar para cezası verilmesi öngörülüyor.Tasarıda çekleri karşılıksız çıktığı için yasaklananların isimleri internetten duyurulması, hamiline düzenlenecek çeklerin diğerlerinden ayırt edilebilecek biçimde basılması, çekin karşılıksız çıkması halinde bankanın alacaklıya bildiği adresleri vermesi aksi halde 5 bin TL ceza alması gibi düzenlemeler yer alıyor. Mevcut düzenlemede çeklerin üzerinde ödenmesi gereken bir tarih yer alıyor. Ancak çek alan kişi, istediği an ilgili bankaya giderek bunu nakite çevirebiliyor. Çeki kesen kişinin bankada o anda parası bulunmuyorsa çekin arkası yazılıyor ve çek sahibi kara listeye giriyor. Son dönemde küresel kriz nedeniyle artan erken çek tahsili, çeki kesen için kredibilite sorunu da yarattığından iş dünyasının önemli sorunları arasında yer alıyor. Bu nedenle özel sektör, Çek Kanunu Tasarısı’na çeklerin üzerinde yazıldığı tarihte kesilmesini öngören bir madde eklenmesini talep ediyor.


SABİH SAMUR YORUMU: Çok çok gecikmiş bir kanun. Yıldırım hızıyla gerçekleşmeli.Zor, oyunu bozuyor. Bugün bir sürü, namusu ve şerefi ile yaşayan veya yaşamaya çalışan ticaret
erbabı, GPT'ye yakalanıp, hapsi boylamamak uğruna, kanuna aykırı, legal olmayan davranışlar
sergilemektedir. Bunlardan biri de sahte kimlikle dolaşmak...
İnsanlara yeniden bir yaşam şansı verecek olan bu uygulama dürüstle, dürüst olmayan
ticaret erbabının da ayrılması için bir vesile olacaktır.
Devletin,dolayısıyla hükümetin uzatacağı bu ele, aynı sıcaklıkta bankacılık sektörünün de
yaklaşması gerekmektedir.

0 yorum