Atatürk'ün askeri,
Şehit Öğretmen-Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ın anısı önünde saygıyla eğiliyoruz...

ÖNEMLİ BİLGİ : Bu sene, Milli Eğitim belirli gün ve haftalar listesinde "23 Aralık Şehit Öğretmen Kubilay'ı Anma Günü" yer almadığı için okullarda ve resmi kurumlarda Anma Programı yapılamamaktadır!

Mustafa Fehmi Kubilay ve Şehit Edilişi

Adı Mustafa Fehmi Kubilay.
Baba adı Hüseyin, ana adı Zeynep.
Giritli bir ailenin çocuğu. 1906 doğumlu.
Kubilay bir öğretmen. Cumhuriyet öğretmeni.
1930 yılında İzmir'in Menemen İlçesi'nde askerlik görevini yapıyor.
O sırada 24 yaşında. MENEMEN'DE O GÜN Olayın elebaşısı "mehdi" olduğunu iddia eden Giritli Mehmet (Derviş Mehmet) adında Nakşibendi tarikatına bağlı biriydi.
7 Aralık'ta 6 müridiyle (Şamdan Mehmet, Sütçü Mehmet Emin, Nalıncı Hasan, Küçük Hasan) Manisa'dan yola çıkan Derviş Manisa'dan yola çıkan Derviş Mehmet, 23 Aralık sabahı, gün doğarken Menemen'e girdi. Belediye Meydanında çevresine topladığı yaklaşık yüz kişiyle zikrederek şeriat ilan etmeye kalkıştı. Meydandaki kalabalığın bir bölümü çağrısına uymuş, bir bölümü ise seyirci kalmayı yeğlemişti.
23 Aralık 1930 yılında kendisini mehdî olarak adlandıran Derviş Mehmet ile arkadaşları; Menemen'in 70 bin kişilik halife ordusuyla kuşatıldığını söyleyerek, halkın yeşil bayrak altında toplanmaları gerektiğini duyurmuşlar ve "Şeriat isteriz" diyerek ayaklanma başlatmışlardır.
Gösterilerin kısa zamanda tam bir irtica hareketine dönüşmesi üzerine, Menemen'de yedek subaylığını yapan Mustafa Fehmi Kubilay, olayı bastırmak için, bir manga askerle, başkaldıranları durdurmaya çalışmıştır. Ancak; gözü dönmüş caniler "Din elden gidiyor." çığlıklarıyla Kubilay'a saldırmış, Kubilay'ın başını gövdesinden ayırarak, yeşil bayrağın tepesine geçirmişlerdir. Bu sırada kendilerine engel olmak isteyen Şevki ve Hasan adlı iki mahalle bekçisini de ne yazık ki öldürmüşlerdir.
Olayın yaşandığı anın on yıl öncesine kadar Yunan işgali altında inleyen Menemen'de böyle bir cinayetin yaşanması, ilginçtir ve ibret vericidir.
Kubilay, Türk Devrim Tarihinde bir Anıt Adamdır. Öğretmen, yedek subay Kubilay'ı anıtlaştıran soylu ve yürekli davranış, onun Cumhuriyet Devrimlerini korumada üstlendiği yüce göreve içtenlikle bağlılığından kaynaklanmaktadır. Bu uğurda verdiği ise, başı ve canıdır.
Kaynak: TÜRKÇÜ TAVIR (turkcutavir2004@gmail.com) adına turkcutavir@googlegroups.com

0 yorum