ŞEHİTLERİMİZ TÖREN VE ETKİNLİKLERLE ANILDI.

Etkinlikler, saat 08.00`de Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı`ndan Kurmay Albay Mehmet Dağman`ın BRT radyosundan yaptığı konuşmayla başladı.
Lefkoşa Şehitler Abidesi önündeki anma töreni ise saat 09.00`da başladı.
Saygı Marşı, saygı duruşu ve saygı atışıyla başlayacak törende İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekilecek. Anıt özel defterinin imzalanmasının ardından GKK`dan Kurmay Albay Mehmet Dağman konuşma yaptı.
Saat 09.30`da da Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi`nde Şehitleri Anma Programı düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı`yla başlayan programda, Bülent Ecevit Anadolu Lisesi korosu marşlar okudu, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan konuşma yaptı, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Korosu marşlar sundu. Mücahitler Derneği Başkanı Vural Türkmen`in konuşmasının ardından program, Bülent Ecevit Anadolu Lisesi öğrencilerinin tablosuyla tamamlandı.
Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği binasındaki Atatürk Büstü`nün açılışı da saat 10.45`te Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu tarafından yapıldı.
Aynı gün Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı`ndan Kurmay Albay Mehmet Dağman saat 18.00`de BRT televizyonunda konuşma yapacaktı.
21 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası, ilçeler ile okullardaki tören ve etkinliklerle de anılacak.
Gazimağusa, Girne, Güzelyurt ve İskele`de de 21 Aralık törenleri yapıldı.
Ayvasıl (Türkeli) köyünde şehit düşenler 22 Aralık, Larnaka şehitleri de 23 Aralık Cumartesi günü anıldı.
ERTUĞRULOĞLU: RUM-YUNAN İKİLİSİ HEDEFLERİNDEN VAZGEÇMEDİ
Öte yandan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türk halkının, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olgusuna kolay gelmediğine işaret ederek, ``Bugünkü özgürlük ve barış ortamı, Anavatan Türkiye ile birlikte yürütülen var oluş ve özgürlük mücadelesinin bir sonucudur`` dedi.
Ertuğruloğlu 21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası nedeniyle yayımladığı mesajda, 21 Aralık 1963 yılının Noel`inde Türkü İmha Planı olan Akritas`ı yürürlüğe koyan Rum-Yunan ikilisine karşı, Kıbrıs Türk halkının verdiği mücadelenin, özgürlük mücadelesinin en şanlı, en onurlu ve en önemli sayfalarını oluşturduğunu kaydetti.
UBP Genel Başkanı Ertuğruloğlu, yaklaşık bir hafta süren çatışmalar sonucunda 500 kadar Kıbrıslı Türkün şehit; 30 bin kişinin ise göçmen olduğunu hatırlatarak, ``Bu kanlı saldırılar sonucu Kıbrıs Türkleri % 3`lük toprak parçası üzerinde küçük gettolarda yaşamaya zorlanmış, Kıbrıs Cumhuriyeti organlarından dışlanmış, acı dolu günler yaşamaya başlamıştı`` dedi.
Rum yönetiminin, Türk direnişi karşısında silah zoruyla başaramadığını, Türk bölgelerine deterjandan, eldivene, yün çoraba kadar 49 çeşit malın girmesini yasaklayarak, Kıbrıs Türklerini abluka altına almak suretiyle başarmak istediğine işaret eden UBP Genel Başkanı Tahsin Ertuğruloğlu, şöyle dedi:
``15 Temmuz 1974`te bir oldu bittiye getirerek adayı Yunanistan`a bağlamak isteyen faşist Yunan Cuntası ve Rum işbirlikçileri karşılarında Anavatan Türkiye`yi ve onun garanti hakkını kullanması, adaya huzuru getirmesi için çarpışmayı göze alan Kıbrıs Türk halkını bulmasalardı, her halde Kıbrıs sorunu çoktan tarihe karışır, ada tamamen Yunanlaşırdı.``
UBP Genel Başkanı Ertuğruloğlu açıklamasına, ``Ama yapamadılar, yaptırmadık`` diye devam ederek, Türk Mukavemet Teşkilatı ruhunun, Atatürkçü düşüncenin bunu engellediğini kaydetti.
Tahsin Ertuğruloğlu, aradan 43 yıl geçmesine rağmen Kıbrıs konusunun özünün değişmediğine; Rum-Yunan ikilisinin hedef-lerinden vazgeçmediğine işaret ederek, Rum-Yunan ikilisinin hâlâ Kıbrıs`ı bir Yunan adası olarak gördüğünü vurguladı.
DP: BM VE AB`NİN, KIBRIS`TA YAKIN TARİHTEN ALACAĞI DERSLER VAR
Demokrat Parti (DP), 21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası`nın, Kıbrıs Türk halkının olası bir çözümde, garantörlük, iki kesimlilik ve egemenlik gibi konulardaki ısrarında ne denli haklı olduğunun tarihsel bir kanıtı olduğunu vurguladı.
DP, dünya devletlerinin Kıbrıs sorununa çözüm bulma girişimlerine ki-litlendiği bir dönemde, Rum ve Yunanlıların, 21 Aralık 1963`te Kıbrıs Türk halkına karşı başlattığı ve ``Kanlı Noel`` diye bilinen silahlı saldırıların yıldönümünün anıldığına belirtti.
DP Basın Bürosu`ndan 21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası nedeniyle yayımlanan mesajda, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği üyelerinin, Kıbrıs`ta yakın tarihten alacağı dersler olduğu ifade edildi.
Mesajda, 21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası`nın; Kıbrıs Türk halkının olası bir çözümde, garantörlük, iki kesimlilik ve egemenlik gibi konulardaki ısrarında ne denli haklı olduğunun tarihsel bir kanıtı olduğu belirtildi.
Mesajda, DP`nin, Kıbrıs`ta iki halkın da yararına olacağına inandığı toplumlararası görüşmelerin bir an önce başlaması amacıyla tarafların daha çok çaba harcaması gerektiği belirtildi.
DP`nin, Kıbrıs`ta çözümsüzlüğün sıkıntısından kurtulmak için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da pozitif girişimleri sürdüreceğine işaret edilen mesajda, Anavatan Türkiye ile birlikte egemenlik ve devletten taviz vermeden adil bir anlaşma için mücadele edecekleri vurgulandı.
Bu arada Şehitler Haftası nedeniyle, Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği, Emekli Mücahitler Derneği, Kıbrıs TMT Derneği, Kıbrıs Türk Emekliler Cemiyeti, Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği, Şehitleri Anma ve Yaşatma Derneği ile Din Görevlileri Sendikası (Din-Gör-Sen) birer mesaj yayımladılar.


SABİH SAMUR YORUMU

Yukarıdaki fotoğraf ne kadar üzüntü verici olursa olsun 10 yaş ve üzeri evlatlarımıza mutlaka göstermeliyiz.Tarihini unutan bir milletin geleceğini kararlaştırması ve düzgün adımlar atabil mesi neredeyse imkansızdır.

0 yorum